Mat för en god hälsa

Är vitt mjöl verkligen så farligt? Det där med lchf och 5:2 hur bra är det, egentligen? Och hur vet jag att min dotter som blivit vegan får i sig alla näringsämnen hon behöver? Teorierna om vad vi bör äta för att hålla oss friska och må bra duggar tätt.

1. Grunderna

• Maten innehåller energi
• Kroppen behöver en viss mängd energi
• Den som rör sig mycket behöver mer energi
• Hunger och mättnadssignaler styr aptiten
• Hungersignaler styr både hunger och belöning
• God mat är belönande

2. Belöning

Vet DU att belöningar är vår grej. Vi behöver dem för att förhindra stress och ångest. Det bästa är att hitta sin belöning. Den är oftast personlig. Den belönande maten är den som ger goda associationer och glada minnen.

Visste du att tuggandet stimulerar hjärnan? Njut och smaka!

3. Vår kropp

Kroppen behöver lite av varje. Vi mår bättre av att äta mångsidigt. Då får kroppen näringsämnen, energi, skyddsämnen mot sjukdom och belöning. Måltiderna får gärna vara regelbundna. Då ökar belöningen.
Att vänta på något gott ger belöning i sig.

4. Sömn

Fettförbränning sker på natten när du sover. Därför är det bra att sova minst sex, helst åtta timmar.

Leave a comment